Campos

Molí d'en Vent

M6

Ubicació: Vent, 29
Datació: Segle XVII

Molí fariner. Edifici entre aïllat de dos cossos amb coberta de teulada i de terrat construït majoritàriament amb la tècnica de pedra en verd. Torre cilíndrica escapçada a mitja altura amb coberta de teulada d’un sol vessant i portal en la base.
La morfologia actual corresponent a modificacions fetes durant el segle XX. En el mapa de la vila de Campos aixecat per Jeroni Berard entre 1784 i 1790, apareix un signe convencional qu representa un molí que es correspon amb l’actual situació del molí d’en Vent. La semblança formal de la llosa de pedra amb un calze eucarístic esculpit en relleu, situada sobre la llinda del portal de la torre, amb la que es localitza en el molí d’en Negre permeten fer una aproximació cronològica per a la construcció del molí d’en Vent que es situaria cap a la meitat del segle XVII. Actualment aquest edifici està destinat a magatzem. Respecte a la fesomia original conserva tota la planta baixa encara que modificada per volums exteriors i envans afegits al llarg del segle XX.

FAÇANA: Principal. Carrer Vent. Definida per un portal central d’arc romà amb portes de llenyam, flanquejat per una finestra i un finestró. La superfície de la façana és coberta per una capa d’arrebossat. Presenta tres fermadors de bísties de pedra en disposició irregular, una cisterna encastada en el parament de la façana, un forn de pa adossat a un lateral i un pou amb coll aïllat de secció quadrangular.

INTERIOR: Planta quadrangular i alçat d’un pis, sobre la crugia d’entrada, amb torre cilíndrica central escapçada. El cos de la planta baixa està definit per tres crugies, dues amb sostre de volta d’aresta i una amb sostre de volta de canó, i paviment de rajola quadrangular de pols. En la crugia d’entrada s’obre el portal d’accés al celler amb escala d’una tirada recta, amb sostre de volta de canó, i es distribueixen una cambra, el vestíbul i la cuina. La crugia central està interrompuda pel buc cilíndric de la torre, a l’interior del qual hi volta una escala i està desproveïda de la maquinària de moldre. Des del seu primer, i únic, estatge sotilat amb posts sobre un embigat de llenyam garriguer, a través d’un portal d’arc pla amb esplandit, sobre la llinda externa del qual presenta una llosa de pedreny amb un calze eucarístic esculpit en relleu rematat p una petxina, emmarcat i flanquejat per motius geomètrics i amb una inscripció a sota: ALABADO SEA EL SANTÍSIMO SACRAMENTO DEL ALTAR; s’accedeix al pis superior amb coberta de teulada sobre d’embigat de llenyam garriguer i paviment de trespol. Un segon portal d’arc pla dóna accés a l’envelador, en la mateixa paret que s’obre aquest portal romanen dos esglaons de l’antiga escala de cargol. En els laterals presenta una cambra i una sala. La tercera crugia és de nau única.

AUTORS: Mestres d’obres locals

PROMOTOR: Família Mas

BIBLIOGRAFIA:
BERARD, de Gerónimo, Viaje a la Villas de Mallorca, Ayuntamiento de Palma, Palma, 1983, pàg. 175.