Campos

Confraria de la Passió del Senyor | Campos, 1973

Confraria de la Passió del Senyor

Amarg com la mar, Maria,
n’és el vostre immens dolor.
La creu buida romania
i vostra falda s’omplia
de la sang del Redemptor.

Mare: nostra confraria
d’una imatge en fa un amor,
tot per fer-vos companyia
al pas que amb Vós feu un dia
“La passió del Senyor”.

El nostre esperit nafrat
en vostres braços preneu;
romandrà així reposat
per sempre al vostre costat,
als peus de la nostra creu,
Verge de la Pietat!

Pregrària a la Mare de Déu de la Pietat | Mn. Guillem Bennàsser Alou


NOM
La Passió del Senyor


ANY DE FUNDACIÓ
1973


VESTIMENTA
Túnica: blanc cru amb botonada vermella
Faixa: de seda vermella
Capa: de seda vermella
Caputxa: blanc cru
Escut: creu i corona d’espines, brodades en punt mallorquí directament sobre la tela, en harmonia de tons vermellosos
Guants: blancs
Sabates: negres
Atxa: de cera de color vermell obscur


DETALLS HISTÒRICS

  • El nom primitiu de la confraria fou “Els Creuats”. L’any 1992, assessorats per Mn. Guillem Bennàsser, el nom es va canviar per  “La Passió del Senyor”, ja que expressa millor la realitat dels signes de la germandat: el record de la creu i de la corona d’espines.
  • El patronatge i la confecció dels vestits fou a càrrec de la cosidora Bet Maria Mercadal Lladó, des Molí d’en Ferrer. Els escuts de les caperutxes foren dissenyats per Francisca Veny Ballester, sa Mestra Terrola, i brodats de forma artesanal per Margalida Tous Càffaro, alumna seva.
  • L’estendard és de seda de color cru, i està brodat de punt mallorquí en diagonal. Va muntat sobre una creu de caoba obscura, i com a ornaments exteriors, duu un galó d’or que l’envolta i un cordó acabat en dues borles d’or.
  • L’any 1992, la confraria va estrenar un pas propi de cartró pedra que representa el Segon Misteri de Dolor: Jesús assotat i fermat a la columna. Aquest pas surt només el Dijous Sant.
  • L’any 1998 varen adquirir el segon pas, La Mare de Déu de la Pietat, una imatge de talla vestida del segle XVIII, totalment restaurada. Surt a la processó del Divendres Sant i va vestida amb prendes confeccionades a partir de teles antigues i un mantell brodat d’or sobre vellut negre. El tabernacle, de caoba i argent, que fou dissenyat per Miquel Ballester Julià, fou obrat per Bartomeu Oliver Mascaró.
  • Des de 2016, la confraria compta amb acompanyament musical propi a la processó del Divendres Sant. Es tracta d’un grup de flabiolers i tamborers de Pinyol Vermell, i voluntaris de la mateixa confraria. Compta amb uns 10 components i les peces musicals que interpreten són Les 7 paraules de Nostre Senyor Jesucrist i S’acompanyada, adaptades per Margalida Francisca Mesquida Vicens, en base a les partitures del malauradament desaparegut Joch de Ministrils del Consell de Mallorca. 

Per a nous confrares i portadors posar-se en contacte amb la confraria: 650 868 002 (Guillem Ginard)