P7
Ubicació: Convent
Datació: Segle XV, posterior a 1449
Oratori de planta longitudinal de nau única coberta de teulada de doble vessant cap als capcers i quatre contraforts laterals a cada costat. Sobre el capcer posterior de la coberta, a cavall entre la paret mitgera de l’oratori i de l’hospital s’aixeca una torre de molí de planta cilíndrica. El promotor fou Llorenç Sala i jurats de la universitat de Campos.
Posat sota l’advocació dels Sants Cosme i Damià i Santa Llucia. Morfologia actual resultant de les intervencions i remodelacions realitzades al llarg de la segona meitat del segle XIX i del segle XX. En origen era d'estil gòtic.
Les primeres notícies de l’existència de l’oratori es remunten a l’any 1585. Cap a 1589 ja estarien construïts dos dels tres trams de volta de creueria que hi ha en l’actualitat, aquest darrer tram l’acabà en 1592 el mestre d’obres Antoni Genovard. Els promotors són els jurats de la universitat i Jeroni Dureta En el segle XVIII un tram de volta amenaçava ruïna a causa de la humitat. En 1833 es basteix el molí per moldre cereals. En el segle XIX s’obren el portal i la finestra del carrer Pare Alzina. El 1962 es va fer una remodelació interior per adequar l’edifici a auditori municipal. Entre 1974 i 1975 el seu interior s’adequà per a biblioteca municipal, per la qual cosa s’encastaren prestatges a l’alçada del segon nivell. La coberta presenta evidències constructives que indiquen que ha estat sobrelevada. Des de principis del segle XVII a finals del segle XIX l’orato combinà els usos religiosos amb els d’escola pública de nins. Va seguir mantenint aquest darrer ús fins a les primeres dècades del segle XX.
FAÇANA: Carrer Convent. Façana desornamentada. Portalada d’arc apuntat decorada per bocellets en els caires de les rebranques, línia d’imposta i bocell emmarcant l’arc; rosassa, tres finestres en el parament de les golfes i espadanya en el capcer.
Carrer Pare Alzina. Façana desornamentada articulada per tres contraforts. Presenta un portal central d’arc pla, precedit per tres esglaons, i finestra rectangular lateral oberta sota un finestró cegat.
INTERIOR: Planta longitudinal de nau única amb sostre de volta de creueria. Quatre contraforts a cada costat articulen l’espai interior de la nau. Cada un d’ells presenta decoració en relleu en la part superior o inferior de la línia d’imposta. Els dos primers, començant des de la capçalera al peus, estan decorats amb motius vegetals i bocellets en els caires, els centrals amb motius zoomorfos, probablement l’escut de la Vila en el costat de la dreta, segons s’entra, i un equí en el costat esquerre; mentre que els dos restants presenten els anagrames de Jesús i de Maria, respectivament. Les claus de volta també acullen decoracion en relleu, en la primera, situada a la zona de l’absis s’hi representen els Sants Metges Cosme i Damià, en la central el Calze Eucarístic i en la clau del darrer tram de volta figura Santa Llucia.
BIBLIOGRAFIA:
Llibre d’actes [31.05.1983 al 22.05.1986] 1131. Pàg. 167v.
CONTRERAS, Antoni, “El hospital de Campos a principios del siglo XVIII”, a Festes de la Mare de Déu d’Agost, Campos, 1997, s.f.
ROIG ADROVER, Miguel, Miscel•lània campanera, Ajuntament de Campos, Campos, 1999, pàg. 200.
ROSSELLÓ VAQUER, Ramon, Història de Campos, vol. I, Ajuntament de Campos, Campos, 1977, pàg. 180-18
Actas originales del Ayuntamiento de Campos desde el año de 1830 hasta el de 1849, ambos inclusive. GOB 24
ROIG ADROVER, Miguel, Miscel•lània campanera, Ajuntament de Campos, Campos, 1999, pàg. 131.