M1
Ubicació: Nord, 34
Datació: 1873
Molí fariner. Edifici entre mitgeres a un lateral i aïllat en l’altre costat d’un sol cos amb coberta de terrat construït majoritàriament amb la tècnica de pedra en verd. Torre cilíndrica amb coberta de bigues i revoltons amb lluerna, portal en la base i un finestró en la part superior. Respecte a la fesomia original conserva la planta baixa, encara que modificada per volums exteriors afegits al llarg del segle XX. Al manco des de l’any 1960 l’interior del cos inferior del molí acollia dos habitatges familiars, tenint compartimentacions espacials delimitades per envans entre les crugies. Cap a 1995 s’hi començaren a fer obres de remodelació, reforma i consolidació d’estructures, consistents en: retirada de volums afegits i revestiment de tot el perímetre exterior de l’edifici amb pedres irregulars, retirada d’envans afegits en l’interior, consolidació i restauració de les voltes d’aresta, substitució de la coberta d’embigat del terrat de la torre per una altra de bigues de formigó armat i revoltons. Cap a l’any 2002, per tal d’adaptar l’edifici a les necessitats d’ús de restaurant es va integrar a l’edifici l’espai que antigament ocupava al safareig. Cap a l’any 2005, es va construir l’escala de cargol que des de la planta baixa volta en la torre del molí. Actualment està destinat a activitats d'hosteleria.
FAÇANA: Principal. Carrer Nord. Portal d’arc de mig punt flanquejat per dos contraforts. Lateral. Carrer Molí d’en Pere.
INTERIOR: Planta quadrangular i alçat d’un cos amb torre cilíndrica central. El cos de la planta baixa està definit per quatre crugies, amb sostre de volta d’aresta les tres primeres i de volta de canó la darrera, i paviment enrajolat de ceràmica. Entre el primer i el segon tram de la primera crugia presenta un arc carpanell de descàrrega construït amb dovelles de marès. La crugia central està interrompuda per un buc quadrangular a l’interior del qual hi volta una escala que s’atura al nivell de terrat, al qual dóna accés. En el darrer terç de la torre hi volten deu escalons pertanyents a l’escala original, també han desaparegut les diferents divisions espacials i tota la maquinària de moldre muntada a l’interior de la torre. La distribució espacial actual no es correspon amb l’original ja que ha estat adaptada als usos posteriors que ha tengut de l’edifici.
AUTORS: Mestres d’obres locals, arquitectura popular.
PROMOTOR: Pere Tomàs Ollers Mesquida.
BIBLIOGRAFIA:
JULIÀ OLLERS, Guillem, Els Ollers a Campos, Ajuntament de Campos, Campos, 2003, pàg. 64.