I - Casa Pairal de la Família Lladó Sala | Carrer de Sor Maria Rafela, 5.
Diu la placa d’aquesta casa que aquí hi va néixer Sor Maria Rafela. Amb el nom de Sebastiana, fou dia 2 de gener de 1814, un dilluns a les vuit del vespre, filla de Joan Lladó i Sebastiana Sala, de 61 i 34 anys, respectivament. El número 5 de l’antic carrer de Mn. Joan Mas era la casa pairal familiar i, probablement, el lloc on nasqueren els fills, ja que era habitual que les madones parissin a les cases de la vila. Aquesta família era propietària de la finca de Ses Cases Noves, on na Sebastiana passaria la infantesa juntament amb els seus set germans. A foravila, sa mare els proporcionaria una educació religiosa sòlida, centrada en l’amor per la Creació i en la devoció a la Mare de Déu del Carme.

Quan na Sebastiana tenia 14 anys son pare es va morir, i la família es va traslladar a viure a la posada de Campos. Mentre jugava i reia amb un grup d’amics al carrer, sa mare l’observava rere les persianes mallorquines, que permeten veure-hi sense ser vist des de l’exterior. Els gestos i rialles de la seva filla li semblaren poc humils, i aquella mateixa nit li parlà sobre la importància de la senzillesa per damunt de la vanitat. Profundament afectada per aquestes paraules, na Sebastiana va prendre una decisió que marcaria un punt d’inflexió en la seva vida: es tallà la trunyella, símbol de bellesa per a les dones mallorquines del segle XIX, com a mostra del seu compromís amb una vida més autèntica. Aquest acte simbòlic significaria el principi d’una transformació interior que la va definir per sempre.

Qui hauria pensat mai que, dos-cents anys després, el missatge d’aquella al·loteta s’entrunyellaria arreu de Mallorca per pobles i indrets com Llucmajor, Pollença o Santa Llucia, passant per Ciutat, l’illa de Menorca i fins arribar a altres regions espanyoles com Catalunya, Navarra i Extremadura. I encara més gros, es faria internacional per fer-se present al cor de la República Dominicana, Puerto Rico, Mèxic, Guatemala, Ruanda i Uganda. Una campanera universal que, caminant cap a la canonització, l’any 2016 fou declarada Venerable pel Papa Francesc.