P4
Ubicació: Convent, 2
Datació: 1608-1734
És l’Església conventual de l’orde dels Mínims sota l’advocació de Sant Francesc de Paula. És d’arquitectura popular, amb elements puntuals adscrivibles als estils gòtic, manierista i barroc. La cronologia constructiva de l’església conventual es situa entre dues fases: 1608 a 1646 (ca.) per la capçalera tres capelles laterals a cada costat, després de 1646 a 1717 per les dues capelles restants i la façana principal.
FAÇANA: Principal. Carrer Convent. Desornamentada, excepte la portada, d’un sol llenç de carreus de marès irregulars dividits per tres línies d’imposta horitzontal i rematada per una cornisa de coronament horitzontal. La portada, en disposició simètrica, és del tipus retaule absidal decorada amb fulles d’acant en relleu en els brancals i l’arquivolta, putti en els extrems superiors dels brancals i en el centre de l’arquivolta a sobre de la qual es situa una llosa de pedreny emmarcada en una franja estriada i rematada per una creu amb la inscripció llatina Charitas nunquam excidit, “I. CONS” “C. 13 V. 8”. En la fornícula del timpà es situa una escultura d’embalum rodó que representa a Sant Francesc de Paula flanquejat per dos gerros amb flors en relleu. En l’arquitrau s’aprecien diversos tipus de motllura, majorment de quart bocell, gola i mitjacanya i la inscripció “ANY 1716” en el centre. A sobre de la portada s’obre una rosassa.
Lateral. Carrer Bisbe Tallades. Desornamentada, excepte les línies d’imposta situades en l’arrencament de l’arc carpanell del portal.
INTERIOR: Planta de nau única, absis semicircular, volta de canó, cor situat en una tribuna sobre l’ingrés, cinc capelles laterals a cada costat obertes sota arcs apuntats i sagristia amb sostre de volta d’aresta sobre semicolumnes.
BIBLIOGRAFIA:
ROSER VIDAL, Guillem / GINARD ADROVER, Sebastià, Memòria de l’estudi historicoartístic del Convent dels M (inèdit).
ROSER VIDAL, Guillem, <<La recuperació del claustre del convent de Sant Francesc de Paula de Campos>>, a convents i monestirs, Institut d’Estudis Baleàrics, Palma, 2004, pàg. 181-191.