Campos

Hospital

P6

Ubicació: Convent
Datació: Segle XV, posterior a 1449

Les dependències de l’antic hospital, de planta regular formades per dues edificacions amb coberta de teulada de doble vessant cap al frontis, articulades per un pati central. El promotor fou Llorenç Sala i jurats de la universitat de Campos.

FAÇANA: Carrer Convent: En el cos inferior presenta un portal d’arc ansa-paner, flanquejat per tres finestre rectangulars en disposició irregular, dues a de les quals obertes sobre sengles finestrons cegats. En el cos superior s’obren tres finestres quadrangulars amb ampit en disposició regular. Carrer Pare Alzina: Constituïda per un tancament de paret de pedra en verd d’esquena d’ase, portal d’arc pla construït amb carreus de marès i emmarcat per un parament del mateix material. A sobre de la dovella central del portal presenta un escut decorat amb volutes i motius geomètrics que conté la inscripció llatina “Charitas” seguida de la data 1717.

INTERIOR: Cos anterior. Planta rectangular i alçat de dos pisos. La planta baixa està composta per una crugia amb sostre de volta d’aresta, dividida en dues habitacions laterals i un vestíbul d’entrada central. El superior és de nau única i coberta d’embigat de bigues de formigó armat.
Pati central. Alhora que articula els dos cos cossos, dóna accés mitjançant una escala recta a cel obert als pisos superiors i a una ala lateral situada en planta formada per una crugia amb sostre de volta d’aresta ocupada actualment per la biblioteca municipal. En el centre s’hi troba una cisterna amb base i coll octogon de dues peces de pedreny, abocellat en els extrems inferior i superior, amb suport d’acer forjat per a la corriola.
Cos posterior. Planta rectangular i alçat de dos pisos amb coberta de teulada de doble vessant cap al frontis La planta baixa està composta per una crugia amb sostre de volta d’aresta, dividida en dues habitacions. El pis superior és de nau única i coberta d’embigat de bigues de formigó armat.
Pati a cel obert. Annex al cos interior està tancat per una paret de pedra en verd en la que s’obre un portal a carrer Pare Alzina i pels edificis veïns. 
                                                                  
EVOLUCIÓ FÍSICA: En l’informe de la Reial Audiència, emès el 20 de setembre de 1739, consta que l’edifici es conserva en bon estat, que té un pati descobert amb cisterna en el centre, cuina, menjador, despensa. Així mateix, assenyala que disposa de cambres -sense determinar el nombre- i un altre pati annex descobert on s’hi situen els rentadors. Actualment l’immoble ha perdut o ha vist modificada la compartimentació espacial original a causa dels diferents usos a què va ser destinat entre finals del segle XIX i principis del XX.
Les finestres del cos inferior confrontant amb el carrer Convent es varen obrir en la segona meitat del segle XIX. En la mateix època es varen obrir portals i finestres noves en la façana Nord de l’edifici interior.

En 1985 es van realitzar obres de remodelació en l’interior del cos posterior i a l’ala lateral situada en planta. L’actual portal d’entrada es va ampliar i folrar de pedreny de Santanyí cap a l’any 1992. El mateix any es va esbucar l’escala d’accés als pisos superiors i se’n va construir una de nova, es va ampliar el portal d’accés a la sala ocupada per la biblioteca i mitjançant la construcció d’un arc ansa-paner es va connectar aquesta dependència amb les annexes corresponents a dues antigues cel•les del veí convent dels religiosos de l’orde de Mínims.

BIBLIOGRAFIA:
Llibre d’actes [31.05.1983 al 22.05.1986] 1131 Pàg. 167v.
CONTRERAS, Antoni, “El hospital de Campos a principios del siglo XVIII”, a Festes de la Mare de Déu d’Agost, Campos, 1997, s.f.
ROIG ADROVER, Miguel, Miscel•lània campanera, Ajuntament de Campos, Campos, 1999, pàg. 200. 
ROSSELLÓ VAQUER, Ramon, Història de Campos, vol. I, Ajuntament de Campos, Campos, 1977, pàg. 180-18 
Actas originales del Ayuntamiento de Campos desde el año de 1830 hasta el de 1849, ambos inclusive. GOB 24 
ROIG ADROVER, Miguel, Miscel•lània campanera, Ajuntament de Campos, Campos, 1999, pàg. 131.